Bij Mediationlink werken erkende bemiddelaars in sociale zaken en arbeidsrelaties. Wat is het verschil met de externe preventieadviseur psychosociaal welzijn? Maakt het wel uit welke van beide wordt ingeschakeld? Ja. Er is een wezenlijk verschil.
De externe preventieadviseur (PA-PSY) geeft advies aan de werkgever. Hij streeft ernaar om preventieve maatregelen te formuleren voor problemen die zich aandienen. Externe preventiediensten voeren analyses uit: via tevredenheids- en risicoanalyses bij de werknemers worden stressfactoren en psychosociaal belastende aspecten in kaart gebracht. Zij helpen op deze manier bij het verwezenlijken van een performant preventie- en welzijnsbeleid.
De erkende bemiddelaar in sociale zaken werkt oplossingsgericht en is een procesbegeleider, coach en consultant op de werkvloer. Hij werkt samen met de betrokken werknemers en werkgever. Van onderuit, in interactie, werkt de bemiddelaar a.h.w. de adviezen uit, tot er een daadwerkelijke cultuurverandering op gang komt in de praktijk.
Bemiddeling is transformatief. Zowel de uitgangssituatie als de betrokken personen maken een draai die soms 180 graden beslaat.
Mediationlink benadert bemiddeling dan ook als iets dat méér is dan alleen ‘conflictoplossing’. Acute problemen moeten natuurlijk snelverholpen worden. Ze blíjven echter pas weg, op lange termijn, door een structurele oplossing. Met dat doel voor ogen ontwikkelde Christine Vancouillie, sociaal bemiddelaar en oprichtster van Mediationlink, een integraal coaching en mediation-proces.
Mediationlink werkt vanuit een change-model. Bemiddeling is niet vrijblijvend: het resultaat is een wezenlijke verandering. Het doel van het traject, de reis die bemiddelaar en betrokken partijen maken, is een nieuwe organisatiecultuur. Zo’n omschakeling komt er niet vanzelf. Ze komt er ook niet vanuit het niets. Om de reis productief te maken, is er een ‘compagnon de route’ nodig die de weg kent: de erkende mediator, die optreedt op als gids en reisgezel.