Wanneer schakelt men een mediator in?
???????????????????
Wanneer schakelt men een mediator in?
Mediators worden momenteel systematisch te laat ingeschakeld. Pas wanneer een formele procedure is opgestart waarbij de maatregel ‘schakel een mediator in’ in het draaiboek is opgenomen, wordt een mediator gecontacteerd. Tegen dan is het echter meestal al veel te laat. De mediator kan op zijn best nog voor iets als ontslagbemiddeling zorgen.
Wil mediation werken dan moet de intentie er zijn om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Op het moment dat bijvoorbeeld werkgever en werknemer de zaak voor de rechtbank brengen, is de relatie al om zeep. De betrokken partijen denken alleen nog maar aan geld en schadevergoedingen. Mediation is niets meer dan een formaliteit die geen echte kans meer krijgt.
Psychologen en coaches kunnen zeker behulpzaam zijn bij het verwerken van de emotionele last rondom conflicten of scheeflopende communicatie. Artsen kunnen met medicijnen tijdelijk verlichting bieden bij psychosomatische kwalen die daarbij de kop opsteken. Geen van deze hulpverleners kan echter het onderliggende probleem ten gronde aanpakken, omdat bij hen de context buiten beschouwing blijft.
De grootste gemene deler van elke situatie waarin een mediator nuttig werk kan doen is de relationele dimensie van het probleem: er is sprake van een context, waarin andere personen van invloed zijn. Wanneer dit aan de orde is, dan is dat het signaal om een mediator in te schakelen.
Wanneer schakel je als leidinggevende of verantwoordelijke een mediator in? Wanneer je mensen ziet ruziemaken, zeker. Maar liefst al eerder, op het moment dat:
Wanneer je merkt dat fysieke kwalen (nekpijn, hoofpijn, vele vage klachten,…) of psychologische problemen (depressie, burn-out, stress, …) gerelateerd zijn aan een andere persoon, dan kun je een patiënt of cliënt doorsturen naar een mediator.