Organisator

Mediationlink
Email
info@mediationlink.be
Website
https://mediationlink.be

Spreker

  • Kristof Van Rossem
    Kristof Van Rossem

    Kristof Van Rossem is Master in de religiewetenschappen en in de filosofie. Hij studeerde in Leuven (KUL), Amsterdam (UvA) en Uppsala (UU).
    Hij publiceerde o.a. over praktische filosofie, vrouwelijke filosofen, ethiek en humor. Als zelfstandige begeleidt hij coachings- en beleidstrajecten en allerlei opleidingen in dialoog en reflectie voor organisaties uit verschillende sectoren.
    Hij is gespecialiseerd in de kunst van het vragen stellen en in de socratische gespreksvoering. Samen met Hans Bolten verzorgt hij een jaarlijkse opleiding tot socratisch gespreksbegeleider onder andere aan de Internationale School voor Wijsbegeerte. Hij deed onderzoek naar cocreatie in ondernemingen in opdracht van Cocom, een netwerk van bedrijfsleiders. Hij is lector aan de Specifieke Lerarenopleiding Maatschappijwetenschappen en Filosofie van de KULeuven waar hij een jaarlijks seminarie ‘Filosoferen met kinderen en adolescenten’ leidt. Hij is docent filosofie en (beroeps)ethiek aan de Odisee Hogeschool Brussel.
    Meer info…

Locatie

Huis van de Dialoog - Koekelare

Datum

04 feb 2020
Verlopen!

Tijd

09:00 - 17:00

Prijs

€165 (Excl. BTW)

Kennismaken met het Socratisch Gesprek

Het socratisch gesprek is meer dan een methodiek om gesprekken te voeren of te leiden. Het is een stijl, een ambacht gekenmerkt door scherpte, ironie, helderheid, efficiëntie, diepgang. Wie zich deze stijl eigen maakt, voert op een andere manier professionele gesprekken als leerkracht, coach, leidinggevende, dokter,…

 

Is het socratisch gesprek iets voor jou?

Je wil een dagje op een ludieke en instructieve manier kennismaken met het socratisch gesprek.
Je wil het socratisch gesprek eerst eens aan den lijve ondervinden om nadien na te gaan wat je hiermee kan in je werkomgeving.
Je wil deze stijl vergelijken met andere stijlen van coaching, lesgeven, begeleiden.
Je wil een dagje plezier beleven in het samen nadenken en doorvragen

Wat bereik je er mee?

Op deze kennismakingsdag werken we aan de volgende resultaten:

• Je kent de basisstructuur van een socratisch gesprek en je kan een variant vinden die geschikt is voor je eigen omgeving
• Je kent de vijf socratische bewegingen en je hebt ermee geoefend : beweren, argumenteren, concretiseren, luisteren, bevragen.
• Je ervaart hoe je met behulp van een vraag de gedachtegang van de ander kan beïnvloeden
• Je oefent de houding van de ‘vroedvrouw der gedachten’ (het niet-weten) en van de onverschrokkenheid
• Je kent de basisprincipes en competenties die bij de socratische methode horen

Wat zegt een ex-deelnemer?
Kristof heeft hele mooie werkvormen ontwikkeld die hij ter plaatse kan aanpassen als de situatie daarom vraagt. Dit vereist veel ervaring en een scherp inzicht en dat heeft hij.

Gerard van der Molen, Bedrijfsvoerder Whitematterlab, organizational development, ex-manager Sanoma

Wat is het programma van de dag?

1. Kort socratisch tweegesprek
2. De achtergrond en de basisbewegingen in het socratisch gesprek
3. Oefeningen met enkele basisbewegingen
4. Langer socratisch gesprek met methodische nabeschouwing
5. Toepassing van de socratische methode in de eigen organisatie

Je krijgt vooraf wat basislectuur over het socratisch gesprek toegezonden.

Wie is de begeleider?

Kristof Van Rossem (°1969) is zelfstandig trainer in allerlei varianten van socratische gespreksvoering. Hij leidt al meer dan vijftien jaar trainingen in overtuigend spreken, vragen stellen, in visie-ontwikkeling, beleidsplanning van organisaties en in moreel beraad. Hij verzorgt jaarlijks mastertrainingen in socratische gespreksvoering en in het filosoferen met kinderen en jongeren, o.a. voor Comenius en de ISVW. Hij werkte internationaal voor verschillende organisaties in profit en non-profit en is gekend voor zijn humoristische stijl. Kristof is Master filosofie en is als lector verbonden aan de Lerarenopleiding van de KULeuven. Hij is ook docent filosofie en (beroeps)ethiek aan de Odisee Hogeschool Brussel.

Inschrijven

Inbegrepen : koffie, thee, en een lichte middaglunch (vegetarisch, tenzij anders gewenst)

Onze algemene voorwaarden bij inschrijven vindt u hier terug.

Comments are closed.